Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN Следвайте Гласове в ТелеграмРусия навлиза

...
Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN Следвайте Гласове в ТелеграмРусия навлиза
Коментари Харесай

CNN: Кремъл никога не е бил по-богат, благодарение на стратегически партньор от САЩ

Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN Следвайте " Гласове " в Телеграм

Русия навлиза в третата година на войната в Украйна с невиждано количество пари в държавната хазна, подкрепено от рекордните продажби на недопечен нефт на стойност 37 милиарда $ на Индия през предходната година, сочи нов разбор,според който част от суровината е била рафинирана от Индия и по-късно изнесена в Съединени американски щати като петролни артикули на стойност над 1 милиарда $.

Този поток от заплащания, който в последна сметка е в интерес на Москва, идва от това, че Индия е нараснала покупките си на съветски недопечен нефт над 13 пъти по отношение на предвоенните количества, сочи анализът на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), възложен извънредно на CNN. Това значи, че стратегическият сътрудник на Съединени американски щати Ню Делхи се намесва, с цел да размени покупките на недопечен нефт от западните купувачи, понижени от глобите поради нахлуването на Русия в Украйна, се споделя в разбора.

Въпреки че продажбите на съветски недопечен нефт за Индия не са обект на наказания и са изцяло законни, изследване на транспортните направления от специалисти демонстрира, че този голям размер от доставки може да включва по този начин наречения " флот в сянка " от танкери за недопечен нефт, особено основан от Москва в опит да прикрие с кого и по какъв начин търгува и да усили облагите на Кремъл.

По-рано този месец CNN стана очевидец на това, което евентуално е част от тази комплицирана търговия край гръцкото пристанище Гитио. Два петролни танкера - единият голям, а другият по-малък - се приближиха един до различен за прекачване от транспортен съд на транспортен съд, претоварване на недопечен нефт сред плавателни съдове, от време на време за прикриване на произхода и крайната дестинация.

Двата танкера имат колоритна история. И двата са потеглили от Русия седмици по-рано. Единият е благосъстоятелност на основано в Индия сдружение, упрекнато в присъединяване в нарушавания на глобите, а другият преди този момент е бил благосъстоятелност на разположение, обект на обособени наказания на Съединени американски щати, съгласно компанията за мониторинг на корабоплаването Pole Star Global.

" Трансферите (понякога) се правят законно, само че се употребяват и като противозаконна тактичност за заобикаляне на глобите ", споделя Дейвид Таненбаум от Pole Star Global. „ Към играта с кораби се прибавят спомагателни детайли в опит властите за бъдат заблудени откъде идва петролът и кой го купува в края на деня. “

Според анализатори всяка седмица се правят десетки сходни прехвърляния в Лаконския залив в Гърция, който е комфортен пункт по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари.

По-рано през февруари Министерството на финансите на Съединени американски щати вкара нов пакет от наказания против кораби и компании, обвинени, че оказват помощ за преместването на съветски недопечен нефт в нарушаване на американските наказания, в опит да попречва действието на съветския флот в сянка.

В края на 2022 година Съединените щати оглавиха коалиция от страни, които се съгласиха на " ценови таван ", като се ангажираха да не купуват съветски недопечен нефт над 60 $ за барел. Тези страни също по този начин не разрешиха на своите корабни компании и застрахователни сдружения - основни играчи в международния превоз - да улесняват търговията с съветски недопечен нефт на цена над тази.

" Ценовият таван беше същинският спусък за основаването на флота в сянка ", споделя Виктор Катона, началник на отдела за разбор на суровия нефт във компанията за търговски изследвания Kpler. " Колкото по-дълги са веригите за доставки, колкото по-трудно е да се разплетат прехвърлянията от транспортен съд на транспортен съд, толкоз по-трудно би било... да се дефинира действителната цена на един съветски барел. "

Част от търговията с нефт сред Русия и Индия е открита и директна. Windward, компания за морски изкуствен интелект, проучва световните корабни придвижвания за CNN и откри 588 директни пътувания на петролни танкери от Русия до Индия през предходната година.

Но част от трафика сред двете страни е по-сложен, на което CNN стана очевидец край гръцкия бряг. Pole Star Global изследва същия маршрут и откри над 200 пътувания през предходната година на кораби от Русия, които са направили прекачване в Лаконския залив на различен транспортен съд, който е траял към Индия.

Таненбаум от Pole Star Global съобщи, че компанията " подозира ", че главният претекст за тези прехвърляния е да се заобиколят глобите, защото " съвсем всички тези кораби " са свързани със Съединени американски щати или Европейския съюз и биха подлежали на ценови таван. " Този залив е затворен. Той е настрана от пътя. И по този начин те могат да правят тази активност анонимно ".

Ами Даниел, основен изпълнителен шеф на Windward, направи сходна оценка: " Това е част от съветските методични, систематични старания всичко да се направи доста по-сложно. " Той дефинира тласъка за Русия и търговците на нефт да заобикалят глобите като " великански ", като съобщи: " Наистина трябва да имаш сериозна причина да прехвърлиш над 60 милиона барела посред океана и да ги изнесеш в Индия, тъй като е доста по-лесно да не го направиш - да плаваш непосредствено. "

Сенчестият флот разреши на Русия да сътвори паралелна корабна конструкция, която може да устои на изменящите се тактики и фокус на западните наказания, със стотици танкери с непрозрачна благосъстоятелност, употребяващи комплицирани направления. По оценки на Windward този флот е повишен до 1800 плавателни съда през предходната година.

Нетното влияние на покупките на недопечен нефт от страна на Индия отслабва натиска, който съветският президент Владимир Путин изпитва от петролните наказания. Федералните доходи на Русия набъбнаха до рекордните 320 милиарда $ през 2023 година и се чака да се усилят още повече. Според някои анализатори почти една трета от тези пари са били изхарчени за войната в Украйна през предходната година, а още по-голяма част от тях ще бъдат употребявани за финансиране на спора през 2024 година

Средствата, с които разполага Кремъл, слагат Москва в по-добра позиция за поддържане на продължителна война, в сравнение с Киев, който обезверено се бори да поддържа нужния поток от западни пари.

Според разбор на обществени данни от съветското министерство на финансите, изработен от икономиста от RAND Хауърд Шац, през 2023 година съветските федерални доходи и разноски са били на рекордно високо равнище. Въпреки това Москва към момента не е балансирала сметките, споделя той, което е индикатор за самата цена на войната, а също и за удара по приходите от нефт, нанесен от глобите.

" Въпреки скока в приходите, дефицитът във федералния бюджет е третият по величина... по-голям е бил единствено през 2022 година и 2020 година ", сподели той. " Данъците върху вътрешното произвеждане и вноса са по едно и също време високи и ефикасни, което значи, че те таксуват личното си население, с цел да платят за тази война ", сподели той.

Индия оправдава покупките си от Русия като средство за поддържане на по-ниски международни цени, защото не се конкурира със западните страни за нефт от Близкия изток. Министърът на петрола и природния газ на Индия Хардип Сингх Пури съобщи пред CNBC предходната седмица: " Ако стартираме да купуваме повече нефт от Близкия изток, цената на петрола няма да бъде 75 или 76 $. Тя ще бъде 150 $ ".

Сложната роля на Индия в международната търговия с нефт се отразява и на ориста на петролните артикули, в които се трансформира съветският недопечен нефт. Част от суровия нефт се преработва в петролни артикули в рафинериите на западното крайбрежие на Индия, след което се изнася за Съединени американски щати и други страни, подписали наказания против съветския нефт. Продуктите, рафинирани отвън Русия, не са обхванати от глобите - пропуск, който критиците назовават " малка врата в рафинерията ".

Анализът на CREA пресмята, че Съединени американски щати са били най-големият покупател на рафинирани артикули от Индия, създадени от съветски недопечен нефт през предходната година, на стойност 1,3 милиарда $ сред началото на декември 2022 година и края на 2023 година, когато е въведено ограничаването на цените. Оценките на организацията се основават на обществено налични данни за транспортите и енергетиката.

Стойността на този експорт на петролни артикули нараства доста, откакто се включат съдружниците на Съединени американски щати, които също ползват наказания против Русия. Според изчисленията на CREA през 2023 година тези страни ще внесат петролни артикули, създадени от съветски недопечен нефт, на стойност 9,1 милиарда $, което съставлява нарастване с 44% по отношение на миналата година.

Москва е намерила средства да се обогатява и от този развой на пречистване и експорт. Една от индийските рафинерии и пристанища, които одобряват съветски недопечен нефт, се намира във Вадинар и се ръководи от компания, наречена Nayara Energy, която е 49,1% благосъстоятелност на съветския държавен петролен колос " Роснефт ". Според изчисленията на CREA през 2023 година Съединени американски щати са внесли петролни артикули, рафинирани във Вадинар, на стойност 63 млн. $, а към половината от потребления в завода недопечен нефт е съветски. Всичко това е изцяло отвън борда.

Но в отчета на организацията се прибавя, че износът от Вадинар " води до обилни данъчни доходи за Кремъл под формата на налози върху изнасяния съветски недопечен нефт ", както и посредством облагите на " Роснефт " от рафинирането и препродажбата на западните съперници на Москва.

Въпреки това анализаторите настояват, че облагите, които могат да бъдат осъществени даже от най-малкото заобикаляне на глобите против Русия, са големи заради забележителните суми, генерирани от товара на един петролен танкер. " Наистина става дума за нещо, което е необикновено доходоносно ", споделя Даниел от Windward. " Изкушението да се направи това за търговцитее голямо. Те могат да завоюват от 10 до 40 милиона $ в границите на четири или пет месеца. Не съм сигурен, че има друга опция в света да се направи това. "

Инфо: cnn.com

Превод: " Гласове "

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР